По-малко ден преди Мария Габриел да отиде на Дондуков 2 и

...
По-малко ден преди Мария Габриел да отиде на Дондуков 2 и
Коментари Харесай

Преди връщането на мандата: Ще успеят ли ГЕРБ-СДС да съставят редовно правителство

По-малко ден преди Мария Габриел да отиде на " Дондуков "  2 и да върне мандата изпълнен на президента, представяйки състав на предстоящ кабинет. Дали претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС ще успее да събере нужната поддръжка и да сформира постоянно държавно управление - следва да разберем.

Към момента първата политическа мощ може да получи 116 гласа " за " при гласоподаване в зала. По-рано през седмицата от парламентарните групи на ПП-ДБ и Българска социалистическа партия оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат.

Въпреки че вторите няма да дадат своята поддръжка за проектокабинета  " Габриел ", те считат, че ГЕРБ-СДС би трябвало да направи това с втория мандат, с цел да може страната да излезе от политическата и институционалната рецесия.

БСП проведе Национален съвет, след който излезе с позиция, че се приключват диалозите за държавно управление с първия мандат, само че са подготвени да се срещнат с носителите на втория, в случай че бъдат поканени. От левицата оповестиха също, че постановат възбрана на свои членове да стават служебни министри в държавни управления, съставяни от президента Радев.

Така единствените партии, които показаха подготвеност да застанат зад проектокабинета на Мария Габриел са Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Аритметиката обаче демонстрира, че в случай че в зала участват всичките 240 депутати, то на ГЕРБ-СДС няма да им доближат 5 мандата, с цел да осъществят държавното управление.

Подкрепа от " Възраждане " също не може да бъде предстояща. Третите в 49-ото Народно събрание са безапелационни, че няма да поддържат държавно управление нито с първия, нито с втория мандат, само че са подготвени да получат третия, в случай че се стигне до там.

По този метод пред ГЕРБ-СДС има две благоприятни условия -  или да има игра с кворума, т.е. не всички народни представители да са в зала при гласоподаване, или да има разединение във към този момент декларираните позиции на партиите и част от депутатите да гласоподават " за “.

В петък претендентът за министър-председател разгласи, че ще предложи експертен кабинет, който ще има за съществена задача да извърши правосъдната промяна, правейки промени в Конституцията.

Имената на министрите към момента не са оповестени. Те ще станат ясни на следващия ден в 15:00 часа, когато Мария Габриел ще срещне с президента в постройката на Президентството, с цел да върне изпълнен мандата. Очакванията все още са, че личностите ще бъдат потвърдени специалисти в областите, за които ще би трябвало да дават отговор и няма да са партийни фигури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР